Over mij

Marian Verdonk

Marian Verdonk (1956): Ik heb biologie gestudeerd en ben vervolgens een aantal jaren in het onderwijs actief geweest met het begeleiden van open projectonderwijs op middelbare scholen. Van 1988 tot 1997 heb ik gewerkt bij de Stichting Milieu-Educatie en ben onder andere betrokken geweest bij het ontwikkelen van lesmateriaal voor het basisonderwijs. Toen mijn zoontje vier jaar was, ben ik voor de lol begonnen met muziekles geven aan hem en enkele vriendjes. Dit breidde zich steeds verder uit. Sinds 1998 ben ik hier full-time mee bezig.

Naast de muzieklessen in de Muziekwerkplaats heb ik van 2001 tot 2005 muziekles gegeven op de Jenaplanschool de Wilgenhoek in Leerdam en maak ik sinds 19.. op verschillende manieren muziek met bewoners van de Lingebolder (mensen met een beperking). Ik heb veel ervaring in het onderwijs maar geen opleiding als muziekdocent. Ik vind het leuk om creatief, met muziek en met mensen bezig te zijn. Vanuit die vaardigheden probeer ik kinderen en volwassenen te laten ontdekken of zij muziek leuk vinden en op welke manier.

De eerste jaren kan ik kinderen die kiezen voor piano, accordeon en blokfluit een eind op weg helpen. Ik probeer op tijd aan te geven als het aan te raden is om een andere muziekdocent te zoeken.

Steeds vaker komen kinderen met een geestelijke of lichamelijke beperking muziek maken in de Muziekwerkplaats. Met veel plezier zoek ik (vaak in overleg met de ouders) naar mogelijkheden en methoden om muziek te maken, en er achter te komen wat muziek voor hen kan betekenen.

Ik vind het belangrijk en leuk om zelf steeds dingen bij te leren en me te blijven ontwikkelen. Daarvoor heb ik tussen 2000 en 2017 pianolessen gevolgd bij Greetje Kok (pianodocente in Vuren gespecialiseerd in methodiek en didaktiek) en heb bouwcursussen gevolgd bij Lies Muller (atelier voor Muziek en Ambacht in Utrecht) en volg regelmatig workshops voor volksmuziek.

Ik merk steeds beter hoe belangrijk muziek maken voor mensen is. Daarom is het is leuk nieuwe manieren te ontdekken om met kinderen, volwassenen en muziek bezig te zijn; om elkaar te inspireren en om samen met anderen activiteiten te ontwikkelen waarin muziek een belangrijke plaats inneemt.