Even voorstellen

De BolderBand

De BolderBand is een orkest waarin mensen met en zonder verstandelijke beperking samen muziek maken. Het orkest is in november 2015 opgericht en bestaat uit 20 bewoners van de Lingebolder, een woonvoorziening van de ASVZ voor gehandicapten in Leerdam.

De BolderBand werd zo groot dat deze sinds 2021 gesplitst is. Bij de Boldernootjes ligt het accent meer op beleven. Maar bij optredens spelen ze vaak samen.

Het repertoire bestaat vooral uit Nederlandstalige bekende liederen en instrumentale volksmuziek. De BolderBand wordt  ondersteund door vrijwilligers en personeel van de Lingebolder.
Een aantal muzikanten van de Muziekwerkplaats doet mee bij de repetities. En regematig wordt er gezamelijk opgetreden door de BolderBand en kinderen en volwassenen uit de Muziekwerkplaats.

BolderBand
BolderBand

Maak kennis met

De Bandleden

David speelt steeds bescheiden,  maar altijd even enthousiast op de achtergrond mee. Hij kan met alle ritme-instrumenten overweg. En dat de BolderBand nu eigen T-shirts heeft, hebben we aan David te danken.

KathyKathy speelt op gestemde bellen. Ze slaat de goede keuren op de goede momenten aan. Daardoor begeleid ze de muziek met een bijzonder geluid. En ze is een goede zangeres. 

Sergio speelt op de cither. Daarmee begeleidt hij de nummers met accoorden, net als een gitaar. Zo klinkt het ook.

JanJan speelt accordeon. Hij luistert naar de melodie en hoort welke accoorden hij moet spelen. Maar ook zingen en trommel spelen doet hij graag

WanWan is stapel van muziek, hij heeft een geweldig gevoel voor ritme en kent bijna elk liedje uit zijn hoofd. Hij zingt zacht maar zuiver. Hij vindt de band helemaal leuk en kan ook heel goed dansen! Hij is bescheiden maar als hij eenmaal in de flow raakt, dan neemt hij het hele podium voor zijn rekening.

RamonRamon is één van onze gitaristen en zanger. Hij is ook singer-songwriter: schrijft en zingt zijn eigen liedjes en begeleidt deze op de gitaar.

Gerrit doet sinds 2019 mee, eerst in de BolderBand, nu bij de Boldernootjes. Hij is altijd blij als hij mee mag doen. Liefst doet hij op de achtergrond mee: optredens zijn vaak spannend.

JohanJohan is onze enthousiaste zanger. Liefst heeft hij altijd een microfoon in handen. Maar ook met ritme-instrumenten kan hij goed overweg.

TonyTony is een van de oudste leerlingen van de Muziekwerkplaats; hij kwam er al lang voor hij in de Lingebolder ging wonen (1999). Daarom mocht hij in 2013 bij het 15 jarig jublieum de kapschuur bij de Muziekwerkplaats openen. Hij speelt piano en kan goed noten lezen. Om dat samen te doen met de bandleden is moeilijk, daarom speelt hij in de band vooral ritme-instrumenten.

RobinRobin had al lang voor de BolderBand werd opgericht muziekles in de Muziekwerkplaats. Hij begon op de psalter, heeft een poosje tinwhistle gespeeld en speelt nu piano. Robin kan noten lezen en goed samenspelen. Daarom zul je hem in de Band ook op verschillende instrumenten zien meedoen. En als hij de kans krijgt zingt hij ook graag.

Naima is één van onze zangeressen. Als je haar hoort zingen word je zelf ook blij.

Sander speelt percussie en probeert iedereen in het goede ritme te houden. Behalve dat kan hij ook erg goed zingen. En als er geluidsproblemen zijn weet Sander ook vaak de oplossing.

Rick doet sinds 2018 mee en is zo blij als er weer een oefenavond is.

Wim valt op in zijn enorme rolstoel. Maar let op zijn glimlach als hij mee muziek maakt. Die is minstens even groot als zijn rolstoel. Wim doet mee met de Boldernootjes, maar is ook graag aanwezig als we een optreden hebben. Hij heeft een speciale rolstoelstandaard met djembé en andere percussieinstrumenten.

Budi speelt gitaar, zowel accoustisch als electrisch. En daar zingt hij graag bij. Hij staat graag op de voorgrond of tussen het publiek. Een muzikant en artiest in hart en nieren!

En deze orkestleden worden ondersteund door:

  • Ita, moeder van Johan, en onder andere een kei in PR en sponsoring regelen
  • Madelene was de grote organiserende kracht vanuit de Lingebolder, maar is de Band trouw gebleven nadat ze elders een andere baan kreeg. Ze speelt klarinet.
  • Kees, vader van Johan: onze technische kracht. Hij repareert alles wat kapot is en regelt het geluid.
  • Peter, onze hoffotograaf
  • Muzikanten van de Muziekwerkplaats: Marie-José (blokfluit en moeder van Tony), Drika (viool), Monique (tenorfluit), Elianne (gestemde bellen) en Daan (cither)
  • Marian (accordeon en orkestleiding)

Optredens

De Bolderband treedt graag op. Bij feesten in de Lingebolder maar ook daarbuiten. Regelmatig hebben we gespeeld in bijvoorbeeld verzorgingshuizen, zowel binnen als buiten.

Tijdens de coronaperiode is een mooie muziekkar ontwikkeld om langs de woningen te lopen. Deze kan ook worden gebruikt als decor bij optredens.

Zaterdag instuif

Iedere zaterdag van 11.15 tot 12.00 uur zijn mensen van binneen en buiten de Lingebolder welkom om muziek te maken. Elke laatste zaterdag van de maand is er een Muziekcafé. Dan is ook publiek welkom en wordt er koffie geschonken met lekkere koeken. Voor de muzikanten om 11.00 uur en publiek vanaf 11.15 uur.

Tijdens de coronaperiode is een mooie muziekkar ontwikkeld om langs de woningen te lopen. Deze kan ook worden gebruikt als decor bij optredens.

6

jaar geleden opgericht

18

verschillende orkestleden

8

gemotiveerde vrijwilligers

30

meezing liedjes