Workshops & lezingen

In de Muziekwerkplaats kunnen op aanvraag workshops worden gevolgd. Bijvoorbeeld voor een verjaardag of teambuildingsdag. Het atelier pastorale en de klankworkshop zijn twee mogelijkheden maar in overleg zijn ook andere thema’s mogelijk.

Atelier pastorale

Het atelier pastorale is een creatieve workshop waarin het werken met wol wordt gecombineerd met luisteren naar muziek.
Een pastorale is een muziekstuk met herderlijk karakter, niet zozeer wat de vorm als wel wat de sfeer betreft. Die is ontspannen, rustig, op de wijze die aan het gemoedelijke landleven moet herinneren.
Al vanaf de renaissance is er behoefte naar terugkeer naar de natuur: naar eenvoud en de pure liefde. In schilderkunst, poezie en muziek is deze kunstvorm door alle eeuwen heen te vinden.
Deelnemers krijgen instructie over wol en wat daarmee mogelijk is en gaan vervolgens aan het werk. Tijdens het werken worden pastorales gespeeld en in woord en beeld toegelicht.

vilten op muziek

Klankworkshop

Muziek bestaat uit ritme en klanken. Klanken kunnen chaotisch zijn, maar ook harmonisch.
In de workshop ervaren deelnemers hoe je in muziek van chaos naar harmonie kunt komen.
De deelnemers krijgen een klankstaaf en lopen rond. De chaos wordt minder als iemand de leiding neemt en een bepaald ritme aangeeft. De klankenbrei wordt mooier als we tot accoorden kunnen komen.
Tot slot zingen we een lied en begeleiden dat instrumentaal. Zo wordt ervaren hoe muziek als voorbeeld kan dienen van hoe goede samenwerking tot stand komt en welke meerwaarde dat kan hebben.

 

klankworkshop in Fort Asperen

 

Lied instuderen en instrumentaal begeleiden

De volgende workshop is al een aantal malen gegeven: In een familie of vriendenkring is een bijzondere verjaardag van iemand die van muziek houdt. De meeste deelnemers hadden geen muzikale achtergrond. Er wordt een lied gekozen. De basis van muziek met maat, accoorden en melodie wordt bij dit lied uitgelegd en toegepast met diverse instrumenten. Aan het eind van de workshop maken we een film van het resultaat.

De prijs voor een workshop of lezing wordt in overleg bepaald en is afhankelijk van de draagkracht van de organisatie, aantal deelnemers, voorbereidings- en reistijd. (Richtprijs is  € 60,- per uur of  € 180,- per dagdeel).

 

25 april 2018