Pitramide
De Pitramide een heel bijzondere harp. Zowel in de Muziekwerkplaats, als in de Lingebolder is een pitramides aanwezig, ontworpen en gebouwd door Pieter van Heest.
Hij ziet eruit als drie harpjes die aan één klankkast zijn bevestigd. De klankkast lijkt op een pyramide, vandaar de naam. Het roept meteen allerlei vragen op: Wat is dit voor een instrument, hoe speel je nu op drie harpen tegelijk, of doe je dat soms samen? Kun je iets laten zien of laten horen? Vragen die niet zomaar te beantwoorden zijn: want er kan van ontzettend veel mee!
Je kunt er inderdaad samen op spelen: van improvisatie tot driestemmige melodieën. Je kunt er ook alleen op spelen. De klank is mooi en het ziet er bijzonder uit als de speler op twee vleugels tegelijk speelt.
Ontstaan van de Pitramide
De Pitramide is ontwikkeld en vervaardigd door Pieter van Heest. Pieter is musicus, instrumentenmaker, beeldend kunstenaar en muziekagoog. De Pitramide is ontstaan uit zijn behoefte een snaarinstrument te maken dat geschikt is voor mensen met een verstandelijke of meervoudige handicap. Van 1992 tot 2009 heeft hij zo’n 20 pitramides gebouwd, waarbij hij door te experimenteren met vorm, snaardikte en –lengte en stemmingen, het instrument steeds verder perfectioneerde.
Elke vorm en elke stemming heeft zijn mogelijkheden en zijn beperkingen. Net zoals elke speler zijn eigen mogelijkheden en beperkingen heeft. In het ideale geval zou je voor iedere speler zijn eigen unieke Pitramide moeten ontwerpen.
Bovenstaande is het eerste deel uit een artikel verschenen in Folk Harp Folks (maart 2015). Het hele artikel is bij de Muziekwerkplaats op te vragen. Meer informatie over de Pitramide is te verkrijgen bij de Muziekwerkplaats of direct bij Pieter vanheesttierolf@telfort.nl
Pieter heeft ca 20 Pitramides gebouwd. Hij heeft er nog 6 te koop in verschillende stemmingen. Prijs Ca € 1250,-
Monoclavichord
Het Monoclavichord is ontworpen en gebouwd door Lies Muller (atelier voor muziek en Ambacht). De Muziekwerkplaats kreeg hem in bruikleen om te verhuren, of te verkopen.
Dit mono-clavichord is ontwikkeld voor de muziektherapie. Het is niet bedacht om in ensemble te spelen, hoewel ook dat niet ondenkbaar is. Het technische principe is afgeleid van het Middeleeuwse gebonden clavichord, waarbij 1 snaar benut kon worden om verschillende tonen te kunnen spelen.
- De robuuste bouw en grote toetsen maken het geschikt voor mensen waarvan de fijne motoriek niet goed ontwikkeld is.
- Het mono-clavichord heeft één snaar en is daarom nooit vals.
- Alleen als er samen met een ander instrument gespeeld wordt moet de grondtoon gestemd worden.
- Het binnenwerk is simpel te vervangen, het mono-clavichord kan daardoor verschillende muzikale zettingen aan, afhankelijk van de behoefte van de client.
- Zodoende is het zowel geschikt om bekende eenvoudige liedjes op te spelen als voor improvisatie.
- Het geluid is zacht en daardoor niet storend in gezelschap. Dat betekent dat het instrument minder geschikt is om samen met anderen te spelen of voor mensen die slechthorend zijn. Het is echter uitermate geschikt voor mensen met gevoelige oren…
Een uitgebreidere beschrijving is te verkrijgen bij de Muziekwerkplaats. Daar kan het instrument ook bekeken en uitgeprobeerd worden. Lies Muller is bereid om op verzoek een nieuw monoclavichord te bouwen (lmuller@muziek-ambacht.nl).
Tankdrum
Het geluid van de tankdrum lijkt enigszins op die van een hangdrum (handpan) en is heel rustgevend. Hangdrums zijn duur en moeilijk te verkrijgen. Ze worden daarom nagemaakt van oude gastanks (vandaar de naam).
Deze Tankdrums zijn gemaakt door Natuurlijk Nico (www.tankdrum.nl). Hij werkt alleen met afvalmaterialen. Ook de houder waarin de Tankdrum hangt, is volledig van afvalhout gemaakt.
De Muziekwerkplaats heeft grote en een kleine tankdrum, zodat er ook samen gespeeld kan worden. Beide drums hebben eenzelfde, pentatone stemming.